Delemarre Hippische Zorg Logo

Masterclass

Ademhaling

Opleiding over ademhaling in de paardensport

Ademhaling is enorm belangrijk voor ruiters. In deze masterclass Ademhaling krijg je praktische handvaten om met jouw ruiters aan de slag te gaan.

Redenen om je in te schrijven voor de

Masterclass ademhaling


Ademhaling is van groot belang voor ruiters. Zo kun je met behulp van je ademhaling invloed uitoefenen op aan- en ontspanning in het rijden, kun je signalen aan je paard geven en helpt doorademen je om een proef beter uit te zitten.


Met deze masterclass krijg je handvaten om invloed uit te oefenen op ademhaling van jouw ruiters, die je ook praktisch kunt toepassen in je eigen rijden.

Checken van de ademhaling tijdens het paardrijden

Praktische informatie

Masterclass Ademhaling

Aantal contacturen: 3 uur
Aantal contactdagen: 1 dagdeel
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: post-HBO elementair

Accreditatie: 3 punten voor KNGF (let op, accreditatie is in het verleden verstrekt maar bij elke nieuwe datum van de  masterclass wordt gecommuniceerd of er accreditatie is aangevraagd. Dit is afhankelijk van voor welke doelgroep de masterclass wordt georganiseerd.

Kosten: Vanaf € 45,- (10% korting wanneer je bent aangesloten bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters). Er kan een aanvullend tarief bijkomen wanneer de locatiekosten duurder zijn of wanneer accreditatie is aangevraagd. Dit staat er dan bij op de pagina waar je jezelf kunt aanmelden.

Werkgebied: (Para-)medici en ruitersport(-professionals)


Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 20

Afhankelijk van de locatiekosten en reistijd docent


Tarief cursus is exclusief BTW.

Datum en locaties: te boeken als activiteit op jouw praktijk of stal. Voor actuele planning zie agenda

Voor wie is de

Masterclass ademhaling


Deze training is geschikt voor (para-)medici en sportprofessionals die zich willen verdiepen in de kunst van het ademhalen om mensen die ze begeleiden nog beter te kunnen helpen. Als deelnemer van het ZNVR krijg je 10% korting op de masterclass.


Deze masterclass is vooral geschikt voor mensen die (nog) weinig kennis hebben van ademhalingsgerelateerde problematiek bij ruiters.


De Masterclass Ademhaling is geschikt voor:

  • Fysio- en oefentherapeuten
  • Ruitervitaal Coaches en ruiterfittrainers
  • Instructeurs
  • Ruiters die moeite hebben met ademcontrole en hier meer over willen leren

Wat zijn de leerdoelen van de

Masterclass ademhaling


In deze masterclass wordt ingegaan op de anatomie en fysiologie van het ademhalingsapparaat, de betrokken spieren, adem-gerelateerde problemen herkennen (dus wanneer spreek je van problemen met doorademen), leer je wat veel voorkomende problemen/ziektebeelden van het ademhalingsapparaat zijn en leer je praktische oefeningen om het ademhalen te optimaliseren.


Inhoud opleiding:

  • Anatomie en fysiologie in vogelvlucht
  • Ziektebeelden en ademproblematiek
  • Ademhalingsproblemen in de paardensport
  • Behandelen van ademhalingsgerelateerde problematiek
Checken van de ademhaling tijdens het paardrijden

Masterclass ademhaling op maat


Masterclass ademhaling met accreditatie

Er is een mogelijkheid om de masterclass ademhaling te laten accrediteren voor fysio- en oefentherapeuten, maar dan is deze niet meer vrij toegankelijk zonder relevante vooropleiding. Deze opleiding wordt meestal incompany aangevraagd door grotere praktijken, omdat er voor het aanvragen van accreditatie extra kosten in rekening moeten worden gebracht. 


Masterclass ademhaling zonder accreditatie

De Masterclass Ademhaling wordt jaarlijks georganiseerd in Stiphout en omgeving. Deze masterclass is vrij toegankelijk, ook zonder vooropleiding, maar kan voor fysio- en oefentherapeuten of andere (para-)medici wel veel herhaling bevatten en er wordt minder diep op de stof ingegaan. Er wordt altijd gecommuniceerd welke variant er georganiseerd wordt.

Aanmelden voor de wachtlijst


Wil je op de hoogte gehouden worden van wanneer een volgende masterclass gegeven wordt? Geef dan hier je mail door!

 
 
 
 
 
 

Masterclass Ademhaling

Bij wie kan ik terecht met ademhalingsklachten in het paardrijden?

Sophie Delemarre

Sophie Delemarre is docent bij een aantal opleidingen, waaronder de masterclass ademhaling


Blijven ademhalen tijdens het paardrijden


In september 2023 is Sophie Delemarre geïnterviewd door het tijdschrift Bit&Cap Magazine over ademgerelateerde klachten in het paardrijden. Vanuit haar expertise als longfysiotherapeut is zij gestart met het geven van de masterclass ademhaling om paardensportprofessionals te doceren in de kunst van het ademhalen. Ademhalingstherapie, ook wel ademtherapie genoemd, is een onderdeel van de opleiding tot longfysiotherapeut en beslaat een groot deel van de werkzaamheden van Sophie binnen de paardensport.


In de afgelopen jaren heeft Sophie aan diverse mensen les mogen geven op het gebied van ademtherapie en heeft zij ook instructeurs, ruitervitaal coaches, fyiotherapeuten, oefentherapeuten en andere beroepsgroepen bijgeschoold op het gebied van ademhaling.


Ben je op zoek naar iemand die de masterclass ademhaling gevolgd heeft? Neem dan contact op via de mail, dan gaan we in ons bestand kijken wie er bij jou uit de buurt de opleiding Masterclass Ademhaling gevolgd heeft.