Delemarre Hippische Zorg Logo

Ruiterfitness


Trainen in groepsverband

Wil jij ontspannen op je paard zitten, een betere ruiter worden en je paard meer in balans krijgen? Dan kan het trainen van je ruiterfitheid een uitkomst zijn. Bij ruiterfitness leer je de juiste spieren op de goede manier aan te spannen en wordt je sterker. Door te trainen naast het paard kom je beter in harmonie met je paard.

Hoe train je ruiterfitheid


Door te trainen naast je paard werk je aan je eigen rechtgerichtheid. Hoe beter je op je paard zit, hoe beter je je hulpen kunt doorgeven. Hierdoor belast je je paard minder en is de kans op een blessure (bij jou en bij je paard) kleiner.


De ruiterfitheidstrainingen duren een uur, waarbij gestart wordt met een warming up waarna wordt overgegaan op ruiterspecifieke oefeningen. Hierbij is ruimte om te werken aan reactievermogen, (romp-)balans en krachtoefeningen. Aan het einde van het uur is ruimte voor rekoefeningen en een cooling down.

Ontspannen paardrijden door het water
Houding en zit verbeteren door het bekken te vergelijken met een emmer.

Moet ik sportief zijn om ruiterfitness te doen?


Nee. Je hoeft niet sportief te zijn voor ruiterfitness. Sterker nog, juist voor de minder fitte ruiter is het belangrijk om te werken aan ruiterfitheid! Het is voldoende als je aan jezelf wilt werken om zo je paard beter te maken. Het is niet de bedoeling dat je dagen spierpijn hebt na het trainen, het gaat er juist om dat je leer om de spieren die kunnen zorgen voor blessures zo veel mogelijk optimaliseert.

Ik wil ruiterfitheid trainen in groepsverband


Door te trainen naast je paard wordt je fitter en meer in balans. Hoe beter jij in je lijf zit, hoe beter je hulpen kunt overbrengen naar je paard. Op het moment dat je fysiek minder sterk bent krijg je als ruiter sneller pijnklachten. Ruiterfitness kan helpen om fysiek fitter te worden. Je kunt erkende ruiterfitness instructeurs en ruitervitaal coaches vinden op de website van het ZorgNetwerk Voor Ruiters.


Sinds mei 2022 worden er wekelijks ruiterfitness trainingen gegeven op Manege de Stap. Vanwege de warme samenwerking met Manege de Stap kunnen we de tarieven laag houden, hierdoor kun je voor een klein prijsje wekelijks aan je ruiterfitheid werken. We werken hier met strippenkaarten en losse lessen.


Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons ons over de mogelijkheden om een proefles af te spreken.

Houding en Zitles door Sophie Delemarre

Hulp nodig om je houding en zit te verbeteren?


We hebben regelmatig routes door heel Nederland heen waarbij Sophie op locatie clinics ruiterfitheid geeft. Wil je de reiskosten delen? Houd dan onze sociale media in de gaten. Als er ruimte op de route is, dan staat dat op instagram of facebook. Heb jij naar aanleiding van deze pagina over houding en zit nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten? Kom dan in contact, wij helpen je graag!