Sophie gaat met zwangerschapsverlof vanaf 7 juni 2024, de whatsapp en telefoon wordt in haar verlofperiode wel gewoon beantwoord. Ook is het mogelijk om afspraken voor fysiotherapie, training of opleidingen vast te plannen voor na de verlofperiode.
Door te trainen naast je paard werk je aan je eigen rechtgerichtheid. Hoe beter je op je paard zit, hoe beter je je hulpen kunt doorgeven. Hierdoor belast je je paard minder en is de kans op een blessure (bij jou en bij je paard) kleiner.
Door te trainen op het paard verbeter je de vaardigheden die jij als ruitersporter hard nodig hebt.
Een ruiter moet soepel mee kunnen bewegen met zijn paard. Hiervoor is het van belang om genoeg bewegelijkheid te hebben in je gewrichten en je spieren. Op het moment dat je moeite hebt met meebewegen tijdens het paardrijden kan dit komen door een bewegingsbeperking in spieren of in gewrichten.
Wanneer je een verminderde mobiliteit hebt door een spier die verkort is, dan kan het verbeteren van je zithouding helpen om te zorgen dat je spieren meer lengte krijgen.
Er zijn ook rekoefeningen die je kunt doen voor de bewegelijkheid van je gewrichten, waardoor je minder snel blessures oploopt!
We verwachten van ons paard een goede conditie, maar bij veel ruiters laat de conditie wel wat te wensen over. Ga eens op concours rondkijken en je ziet al snel dat een tweede proef toch echt wat minder mooi gereden wordt door veel ruiters. Dit ligt dat niet altijd aan het paard, maar ook met regelmaat aan de ruiter. Een ruiter die het al een behoorlijk stuk lopen vind om naar de andere kant van de bak te lopen met de kruiwagen om mest te scheppen, is logischerwijs niet zo goed in conditie dat een buitenrit van 2 uur makkelijk gaat.
Wanneer je aan je conditie gaat werken is het goed om af te wisselen tussen verschillende vormen van cardio (training van uithoudingsvermogen) zoals fietsen, wandelen, paardrijden of bijvoorbeeld zwemmen.
Merk je dat je paard niet altijd goed reageert op je hulpen of heb je het gevoel dat jullie toch écht iets anders doen dan je instructeur bedoeld heeft?
Dan kan het helpen om coördinatie oefeningen te doen tijdens je ruiterfitheidstraining of een houding- en zitles. Door het doen van veel verschillende oefeningen train je je lichaam om snel te kunnen schakelen. Wissel dus regelmatig af in je programma. We noemen dit ‘herhalen zonder te herhalen’. Oefeningen gericht op balans helpen vaak om je coördinatie te verbeteren. Ze helpen je namelijk met je lichaamsbewustzijn.
Je moet als ruiter snel kunnen reageren op veranderingen in je paard en in de omgeving. Hoe hoger je komt qua niveau, hoe sneller je moet kunnen schakelen. Wanneer je aan je snelheid wilt werken met behulp van ruiterfitness hoef je echt niet alleen maar sprintjes te trekken, maar ook het snel aan- en ontspannen van je lichaam kan een manier zijn om je snelheid te verbeteren. Vooral de reactiesnelheid moet goed zijn als ruiter!
Een ruiter hoeft niet veel kracht te hebben om soepel te kunnen rijden. Sterker nog, het is helemaal niet de bedoeling dat je 100 kilo naar je toe kunt trekken. Zo hard wil je echt niet aan je paard hangen! Toch kan het zinvol zijn om oefeningen te doen om kracht op te bouwen. Zeker wanneer er verschillen zijn in je linker- en rechter lichaamshelft. Met krachttraining kun je zorgen dat de balans in je lichaam verbeterd.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor Training? Geef dan hieronder je gegevens door. We streven ernaar om binnen 2 werkdagen reactie te geven op je contactverzoek.