Delemarre Hippische Zorg Logo

Wat is ademtherapie?Ademtherapie bij Delemarre Hippische Zorg

Herken jij je hierin? Je voelt je gejaagd, houdt je adem in tijdens het sporten, ervaart spanning of hebt het idee niet helemaal lekker in je lijf te zitten. Ademhalingstherapie, ademwerk of ademtherapie is een behandelmethode die zich richt op goed en bewust ademhalen. 

Ademtherapie

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je klachten kunt ervaren bij het ademhalen. Ademtherapie is een behandelvorm die ingezet kan worden door een geregistreerd longfysio. Je kunt voor ademtherapie terecht bij een longfysiotherapeut die hiervoor een opleiding gevolgd heeft en geregistreerd staat. Sophie Delemarre is geregistreerd longfysiotherapeut en heeft een locatie in Stiphout (gemeente Helmond) waar je terecht kunt.


Een goede ademhaling kan ondersteunen in je herstel, omdat ademhaling van belang is voor de gaswisseling. Met behulp van ademtherapie kun je ook invloed uitoefenen op spierspanning. Het op de juiste manier inzetten van je ademhaling helpt als je kracht wilt zetten als je iets wilt tillen, maar ook om te ontspannen op de momenten dat je dat nodig hebt. Een niet-correcte ademhaling kan zorgen voor vermoeidheidsklachten.

Ademtherapie in Helmond doe je bij longfysiotherapeut Sophie Delemarre

Wat is ademtherapie?

Ademtherapie of ademhalingstherapie is een behandelvorm die een ademtherapeut of een longfysiotherapeut kan inzetten. Door gerichte oefeningen leer je hoe je (weer) op een natuurlijke en gezonde manier kan ademhalen, hoe je het beste je adem kunt gebruiken om kracht te zetten en hoe je je lichaam fysiek kunt laten ontspannen.


Door gerichte oefeningen leer je controle te krijgen over je lijf. De ademhaling wordt ook wel een het ‘gas- en rempedaal van je lijf’ genoemd. Bij longpatiënten kan de ademhaling ontregeld raken waardoor het moeilijk is om tot rust te komen. 

Waarom is het goed om bewust adem te halen?

Bewust ademen vanuit je buik helpt om je lichaam tot rust te brengen en heeft invloed op het stresshormoon cortisol. Een ontregelde ademhaling (ook wel disfunctioneel ademhalen genoemd) kan veel verschillende klachten met zich meebrengen zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en druk op de borst. Disfunctioneel ademhalen is niet direct gevaarlijk voor je, maar je kunt er wel behoorlijk wat vervelende klachten van krijgen.

Wat is een goede ademhaling?

Elk lichaam is anders. Elke klacht is anders. Er is dus niet één antwoord op wat de beste ademhaling is. Wat je wel kunt onthouden is dat bij het inademen je buik bol moet worden en bij het uitademen je buik weer terug moet veren. In rust kan een gezond mens rustig 10 seconden doen over een ademteug, maar de meeste mensen ademen veel vaker dan dat.

Wat kost ademtherapie?

Ademtherapie of ademhalingstherapie is een onderdeel van de behandeling bij de longfysio. Dat betekent dat je (een deel van) de behandelingen vergoed kunt krijgen uit je aanvullende pakket. Heb je jonger dan 18 jaar, heb je COPD of heb je een ziekenhuisopname gehad? Dan kan het ook vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor wie is ademtherapie?

Trainen van je ademhaling klinkt een beetje gek, maar het kan heel zinvol zijn voor diverse klachten. Er zijn binnen de ademhalingstraining veel variaties en mogelijkheden, maatwerk is dus echt van belang! 


Ademtherapie bij spanning- en angstklachten

Uit onderzoek komt naar voren dat ademwerk gericht op ontspanning kan helpen om invloed uit te oefenen op het deel van je zenuwstelsel wat onderbewust zorgt dat je in de Flight-or-Fight respons staat. Je kunt met ademhaling zorgen dat je zenuwstelsel het signaal krijgt dat alles veilig is. Hierdoor gaan je lichaam, gedachten en emoties ook een ontspannen manier reageren. Bijkomend voordeel is dat je in het ‘nu’ zit. In de mindfulness wordt ook veel gebruik gemaakt van ademwerk. 


Bij een depressie, spanning- en angstklachten werkt een ademtherapeut regelmatig samen met een psycholoog of POH. 


Ademtherapie bij Hart- en Vaatklachten

Mensen met hart- en vaatklachten, diabetes (suikerziekte), het post-trombotisch syndroom, etalagebenen en andere chronische aandoeningen hebben vaak een verhoogde bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een sluipmoordenaar die op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben. Naast werken aan je leefstijl en stoppen met roken kan ook ademtherapie helpen tegen een hoge bloeddruk. 


Ademtherapie helpt bewezen om de bloeddruk te verlagen en de bloedcirculatie in het hele lichaam te verbeteren. Regelmatig ademhalingsoefeningen doen is dan ook een belangrijk onderdeel in het helpen voorkomen van hart- en vaatproblematiek.


Bij een hoge bloeddruk werkt een ademtherapeut regelmatig samen met een diëtiste of de praktijkondersteuner. 


Ademtherapie bij een verminderde weerstand

Je zou het niet denken, maar een snelle en oppervlakkige ademhaling trieert het deel van je lijf dat stresshormonen aanmaakt. Stress heeft invloed op je immuunsysteem. Het stresshormoon cortisol wordt meer geactiveerd bij een disfunctionele ademhaling. Je kunt met gerichte ademhalingsoefeningen dus helpen om je immuunsysteem een kleine boost te geven. 


Ademtherapie bij spijsverteringsproblematiek

Heb je een prikkelbare darm, moeite met poepen of heb je regelmatig buikpijn? Ademhalingsoefeningen kunnen helpen. Ademtherapie helpt je niet alleen om de pijn beter te kunnen hebben, maar zorgt ook voor een betere doorbloeding in het spijsverteringskanaal. 


Bij spijsverteringsproblematiek werkt een ademtherapeut regelmatig samen met een diëtiste.


Ademtherapie bij sporters

Ademwerk wordt nog niet altijd standaard aangeboden in trainingen, maar in de topsport is al langere tijd veel aandacht voor ademhaling. Uitademen terwijl je kracht levert kan helpen bij het genereren van meer activiteit in je spieren. Door gerichte ademhalingoefeningen ben je krachtiger bij explosieve oefeningen. Het is niet voor niets dat tennissers zo veel geluid maken als ze een bal slaan! Naast het effect op de mate van kracht, is ademhaling ook van belang bij duursporters. Goed blijven ademhalen bij bijvoorbeeld het hardlopen of tijdens het paardrijden is ontzettend lastig, maar maakt wel dat je de activiteit beter volhoudt. 


We hebben de mogelijkheid om bij jou op locatie te komen, dit kan eventueel tegelijk met een hartslagmeting en maken van een trainingsadvies.


Aan de slag met ademwerk?


Ademtherapie kan bij ons op locatie in Stiphout (Helmond), maar ook bij jou op de sportvereniging of thuis. We hebben regelmatig routes door heel Nederland heen waarbij Sophie op locatie komt om mensen te helpen om meer controle over hun ademhaling te krijgen. Wil je de reiskosten delen? Houd dan onze sociale media in de gaten. Als er ruimte op de route is, dan staat dat op instagram of facebook. 


Heb jij naar aanleiding van deze pagina over ademtherapie nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten? Kom dan in contact, wij helpen je graag!