Sophie gaat met zwangerschapsverlof vanaf 7 juni 2024, de whatsapp en telefoon wordt in haar verlofperiode wel gewoon beantwoord. Ook is het mogelijk om afspraken voor fysiotherapie, training of opleidingen vast te plannen voor na de verlofperiode.
Wil jij ontspannen op je paard zitten, een betere ruiter worden en je paard meer in balans krijgen? Dan kan een houding en zitles een uitkomst zijn. Bij een houding en zitles wordt gekeken naar hoe jij op je paard zit en hoe je met kleine aanpassingen beter in harmonie met je paard kunt bewegen.
Ontspannen op je paard begint door leren goed te zitten en te voelen waar je zitbeenknobbels (zitbotjes) zich bevinden. Als je rechtdoor rijdt, dan wil je je zitbeenknobbels allebei evenveel in je zadel voelen drukken. Als je in balans in het zadel zit, dan probeer je jezelf lang te maken en rustig te ademen.
Bij het inademen beweegt de buik naar voren. Zodra je weer uitademt, beweegt je buik terug naar de beginpositie. Je hoofd, schouders, heup en hak moeten op één lijn zijn en je beweegt soepel en los mee met je paard. Je handen laat je los in verbinding met je paard.
Het verbeteren van je zit begint met het leren herkennen van of je in balans op je paard zit of niet. De houding van een ruiter begint bij het bekken. Dit is het eerste contact met het paard. Als je van de voorkant kijkt, dan zie je dat een ruiter niet zozeer zit op zijn paard, maar dat een ruiter ‘over zijn paard heen’ staat.
Om het visueel te maken kun je het bekken zien als een emmer. Als je de emmer naar voren toe kantelt, dan klotst er water voor uit de emmer. Als een emmer achterover kantelt, dan klotst het water achter uit de emmer. Door zo naar je bekken op het zadel te kijken kun je in een spiegel al zien of je te veel naar voren of naar achteren gekanteld zit.
Als je op zoek bent naar adviezen en hulp om het paardrijden te verbeteren dan zijn er een aantal mogelijkheden. Iedere situatie is anders, dus soms is het best lastig om te bepalen hoe je het beste je houding op het paard kunt verbeteren.
Als je merkt dat je het paardrijden niet goed gaat omdat het niet lukt om een goede houding te bewaren op je paard of omdat je paard uit balans raakt door je zit dan kan het helpen om wat meer lessen te nemen. Het is niet altijd makkelijk om een goede instructeur te vinden, want elke instructeur heeft zijn eigen manier van lesgeven. Probeer iemand te vinden die aansluit bij wat jij nodig hebt. Iemand die jou als ruiter kan analyseren. Soms kan het helpen om een keer te wisselen van instructeur.
Door te trainen naast je paard wordt je fitter en meer in balans. Hoe beter jij in je lijf zit, hoe beter je hulpen kunt overbrengen naar je paard. Op het moment dat je fysiek minder sterk bent krijg je als ruiter sneller pijnklachten. Ruiterfitness kan helpen om fysiek fitter te worden. Je kunt erkende ruiterfitness instructeurs en ruitervitaal coaches vinden op de website van het ZorgNetwerk Voor Ruiters.
Als je pijn hebt tijdens of na het paardrijden dan is het zinvol om een keer langs te gaan bij iemand die daar verstand van heeft. Een ruiterfysio kan met jou kijken naar de oorzaak van jouw klachten in relatie tot het paardrijden. Door te kijken naar jou én naar de combinatie van jou en je paard kan een ruiterfysiotherapeut helpen om klachten te verminderen. Vaak wordt (een deel van de) behandelingen uit de aanvullende verzekering vergoed. Je kunt erkende ruiterfysio’s terugvinden op de website van het ZorgNetwerk Voor Ruiters.
We hebben regelmatig routes door heel Nederland heen waarbij Sophie op locatie houding en zit instuctie geeft. Wil je de reiskosten delen? Houd dan onze sociale media in de gaten. Als er ruimte op de route is, dan staat dat op instagram of facebook. Heb jij naar aanleiding van deze pagina over houding en zit nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten? Kom dan in contact, wij helpen je graag!